úterý 28. června 2016

STRAWBERRY DREAM...

...jahodová sezóna už začíná být pomalu na ústupu, ale já si neodpustím jeden tip na skvělý dezert z jahod, kterému jsem v posledních dnech propadla. Měla jsem v plánu toho z jahod udělat daleko víc, protože nás babička pravidelně a vydatně zásobovala, ale nakonec jsme je vždy snědli jen tak dřív, než jsem se do něčeho pustila...

...recept je jednoduchý. Piškotový základ je klasický, který používám na rolády či řezy: 5 vajec (z bílků vyšlehat sníh), 15 dkg cukru, 5 lžic horké vody, 15 dkg hladké mouky, prášek do pečiva. Jahody se rozmačkají s cukrem (já použila třtinový, ale může ho nahradit med či jakýkoli sirup na slazení), množství dle chuti (nemusí být zas tolik, mně třeba chutná, když směs zůstane mírně nakyslá). Asi 750 ml této jahodové směsi se povaří cca 5 minut, poté se přidá 200 ml vody smíchané s 2 pudinkovými prášky (měli by být jahodové, ale já použila vanilkové a ničemu to nevadilo), společně se asi minutku povaří. Směs se nalije na vychladlý piškot a po ztuhnutí vršek potřeme šlehačkou se ztužovačem (já místo ztužovače ušlehala šlehačky dvě a stačilo, navíc vrstva byla větší a tím i dezert lepší ;-D). Milovníci čokolády či oříšků si mohou dezert ještě navrch posypat právě strouhanou čokoládou nebo mletými oříšky, ale já obzvláště tady razím heslo, že méně bývá více, a tak už zdobím jen lístečky máty, která k jahodám neodmyslitelně patří...





6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A i tak chutná :-), určitě vyzkoušejte, Marcelo!
      Děkuji za návštěvu!
      V.

      Vymazat
  2. Veru, vypadá to moc dobře! Děkuji za recept :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Evi. Je takový osvěžující teď v letních dnech. Ale dá se udělat i z mražených jahod kdykoliv během roku (nebo si můžeš rovnou zamrazit už hotovou tu směs rozmačkaných jahod s cukrem), možná by recept fungoval i s jiným letním ovocem, třeba s borůvkami ;-). Každopádně ať se podaří a chutná, pokud se do něj pustíš ;-).
      V.

      Vymazat
  3. Mňam! Cokoli s takovou kombinací je fajn! Taky nepoužívám ztužovač, stačí pořádně vyšlehat.

    OdpovědětVymazat


Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.