úterý 2. února 2016

FAST, CHEAP, SIMPLE...

...stále přemýšlím nad tím, jak doma lépe hospodařit s jídlem. Nejsem moc zvyklá plánovat  jídelníček na celý týden dopředu a podle toho to také u nás někdy vypadá. Občas vymýšlím, co k nedělnímu obědu na poslední chvíli, a pak se divím, že mi chybí potřebná surovina, nebo naopak zešílím a nakoupím všechno možné, a potom nevím, co zpracovat dřív. Co asi nikdy nevychytám, je mít denně k dispozici optimální množství pečiva. Buď zmizí rychlostí blesku a nezbyde na snídani, nebo jindy zase zůstane spousta suchých rohlíků a kousků chleba (z čehož pak mají radost aspoň koně u babičky za barákem). Občas to potom na mě dolehne a hodiny přemýšlím, co s tím, protože plýtvání je něco, co mě opravdu hodně trápí...

...asi mi nezbyde nic jiného, než si sednout a sepsat si podobný plán, jako byl ten kosmetický. A začít skutečně promýšlet, co budeme daný týden jíst. Určitě chci používat (a snažím se o to už teď) kvalitní potraviny, v rámci možností i zdravé (ale to neberu úplně jako prioritu, jednak proto, že v dnešní době je dost relativní, co je vlastně zdravé a co ne, a jednak si myslím, že pokud se ne zrovna zdravé věci nekonzumují pravidelně a ve velkém množství, ale naopak si je občas člověk s chutí dopřeje, nemůže to být na škodu), ale hlavně také sezónní. Myslím, že shánění se v zimních měsících u nás např. po cuketách a rajčatech nedává moc smysl. A že spousta dobrot jde vytvořit i z potravin, které máme v našich zeměpisných podmínkách k dispozici. Jsou to samozřejmě brambory, kořenová zelenina, cibule, jablka, luštěniny apod., ale věřím, že i z toho se dá kouzlit...

...já mám třeba dost ráda všelijaké pomazánky s pečivem. Baví mě, že se dají vytvořit téměř z "ničeho" a to "nic" se obvykle doma najde. Takže u nás momentálně vznikla mrkvová (mrkev, vajíčko natvrdo, tvrdý sýr, pomazánkové máslo, bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl, pepř), tu dělám hodně často, a celerovo-pórková (celer, pórek, vajíčko natvrdo, bílý jogurt, majolka, citrónová šťáva, sůl, pepř), všeho dávám "od oka" tak, aby to mělo konzistenci pomazánky ;-)...






10 komentářů:

  1. Pomazanky mam taky v oblibe..delam hodne s tvarohem..zamixuju rajce a dochutim pridam nadrobbo sunku..papriku..syr co zrovna je..tesim se na leto ted je to hidne omezeny i pro Ruzu musim vymyslet...letni mrazakove zasoby se tenciii. Jink k tomu planovani jsem si zvykla od doby kdy jsem byla cele tehu na nemocensky varit a abych to mela pestry a stridala jidla tk jsme si vzdycky o vik sedli s muzem a napsali jidelnicek na tyden a k tomu rovnou seznam na nakup...funguje to dodnes. Bez toho bych nestihala varit..nic. Tak at se dari plany ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi skvělá! No, to se musím taky naučit, to je totiž přesně to, co potřebuju... Děkuji za úžasný komentář!!!
      V.

      Vymazat
    2. :-D no koukám jak jsem to napsala hrozně...psala jsem to na mobilu...
      jinak jsem na tom byla úplně stejně ;)

      Vymazat
    3. V pohodě, u komentářů je pro mě důležitější obsah než forma ;-)
      V.

      Vymazat
  2. My taky milujeme pomazánky, Veru.;) Hlavně luštěninové, s tofu, i zeleniny. Poslední dobou vyhrává cizrnová pomazánka s červenou řepou, to je naprostá lahůdka! Recept je z blogu kucharkazesvatojanu. U těch luštěnin je zase nutné večer si je na druhý den namočit, na což občas zase zapomínám já.:) Přeji krásné dny a ať tu organizaci kolem jídla zvládneš na jedničku, Veronika. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru! Nějakou dobrou cizrnovou pomazánku se zrovna chystám vyzkoušet, takže moc děkuju za tip! Řepu jsem zapomněla zmínit, že je to také super věc s všemožným využitím, my z ní momentálně máme doma sirup (ředíme vodou a pijeme a člověk by ani na chuti nepoznal, že je z řepy - to kdyby ji náhodou někdo neměl rád...). A to namáčení... no, to je u mě také kámen úrazu ;-D. Mějte se moc krásně a děkuju za milé zastavení se!
      V.

      Vymazat
  3. U mě jídelníček a seznám na nákup funguje vždy tak týden... a pak doděláváme zbytky. Jsme totiž dost aktivní (nejsme zrovna doma), nebo často líní (když už doma jsme nechce se nám dělat nic složitého :D ), takže nám i po přesně naplánovaném týdnu něco zůstane... Pak zase jedu několik dní v "osvědčených" receptech, než se naštvu a zkusím to opět se seznamem. Interval tohoto koloběhu bývá tak plus mínus měsíc :-) Jo a naše oblíbená pomazánka je rybičková: http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/02/nase-rybickova-pomazanka.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Přesně! Myslím, že takhle to bude u nás taky, až se do toho plánování jídelníčku pustím... důležitý je to ale nevzdat ;-). A na rybičkovou bych málem zapomněla, to je taky má oblíbená, tak děkuju za připomenutí a milou návštěvu!
      V.

      Vymazat
  4. Mohla bych žít jen z pečiva a pomazánek. Máš moc pěkný blog, život *

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak... ;-) Moc děkuji za pochvalu a ať se daří v blogování ;-)
      V.

      Vymazat

Pokud máte k příspěvku co říct, budu moc ráda za váš komentář, děkuji...