čtvrtek 19. května 2016

ABOUT FOOD...

...poslední dobou se hodně mluví a píše o tom, jak neplýtvat potravinami, nenakupovat zběsile vše, co nám přijde pod ruku, nevyhazovat jídlo, zkrátka si svůj jídelníček a zásoby lépe plánovat. Také dost narážím na rady typu, jak zužitkovat zbytky, a trošku mi to připadá, jak "objevení Ameriky"...

...když jsem byla malá, bylo tohle u nás doma naprosto normální a běžné. Celkem často jsme po neděli mívali třeba knedlíky s vajíčkem, ze staršího chleba se tradičně dělaly topinky, rohlíky se sušily na strouhanku, zbytek šunky, sýra nebo nějaké zeleniny se přihodil do vaječné omelety... a vůbec největší dobrota byla, když mamka ze zbytků po "knedlu, vepřu, zelu" vše pokrájela a společně osmahla na pánvi, říkali jsme tomu s bráchou "mišmaš" a měli to radši než samotné knedlo, vepřo... Opravdu si nepamatuji, že by se u nás něco vyhazovalo. Samozřejmě, psala se devadesátá léta, neměli jsme každý den za rohem od rána do večera otevřenou Billu, zboží v obchodech také vypadalo jinak (o internetu ani nemluvím), ale i tak myslím, že zkrátka moje mamka bývala lepší hospodyňka, než jsem já teď...

...sem tam totiž pořád ještě něco vyhodím, ač se snažím, aby takové situace nenastávaly. Můj problém je v tom, že opravdu občas nakupuji víc očima (hladovýma) než rozumem, a také to, že jsem na plánování hrozný lenoch, vydržím to vždycky jenom chvilku, a pak už jsou to jen výmluvy, jako že zrovna nemám po ruce tužku a papír, abych si vše sepsala, když na to zrovna myslím, a tak dále...

...příkladem, který mluví za vše, je třeba taková banalita jako nakupování a spotřeba rohlíků. Nikdy se prostě netrefím, buď jich koupím zbytečně moc a zbývají nám, anebo je po nich marná sháňka. S nápadem, jak zužitkovat starší přebývající rohlíky, a s nimi třeba i spoustu dalších zbytků, přišla má milá potencionální švagrová. Tím je "rohlíková pizza". Recept na ni mám dlouho a občas ji dělám jako chuťovku k nějakým oslavám a tak, ale udělat ji jako rychlou večeři, když mi přebývají rohlíky (třeba i v menším množství, než je do receptu potřeba), mě nenapadlo...

...takže přidávám recept, my ji máme rádi a na spotřebování všemožných zbytků funguje skvěle. "Těsto" se vytvoří z 8-10 rohlíků nakrájených na kostičky, 2-3 vajec a 400ml mléka, dochutí se solí, pepřem, případně drceným kmínem. Množství jednotlivých ingrediencí si vždy upravuji podle počtu rohlíků, slabá polovička se pohodlně vejde do formy na koláč, celkové množství je na jeden plech. Dá se péct na 10-15 min. na klasických 180°C. Mezitím si vždy připravím vše, co chci na pizzu dát - to záleží na tom, co doma právě najdu, obvykle to bývá kousek šunky či nějakého salámu a sýr, někdy i žampiony, rajčata aj. Upečené těsto potírám kečupem, který si smíchám s namačkaným stroužkem česneku a zhruba lžící sušeného oregana. Na to už potom kladu, co dům dal, a dám znovu zapéct na dalších 10-15 minut...







Žádné komentáře:

Okomentovat


Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.