pátek 8. května 2015

THE SCENT OF CINNAMON...

 ...po hodně dlouhé době jsem si vzpomněla ne jednu naši oblíbenou skořicovou pochoutku a pustila se do pečení... U nás se jí říká "švýcarky" a jsou to takové kynuté skořicové záviny. Tak máme po delším čase zas něco sladkého ke kávě a na snídani... Na dobrou kávu si dost potrpíme, hlavně partner, a protože máme malou kuchyň a na lince by mi kvalitní kávovar zabíral příliš mnoho místa, připravujeme si kávu ve French pressu. Je to vždy takový malý rituál, protože si předtím meleme kávu v ručním mlýnku. Člověk by řekl, že nás to časem přestane bavit, přece jen je to zdlouhavější postup, ale kupodivu ne, i větší návštěvy s French pressem a ručním mlýnkem zvládáme ;-)...

...a pro zájemce přidávám recept na švýcarky: 40 dkg polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (asi 2 dkg, já dala pytlík sušeného), 200 ml mléka, 4 dkg cukru moučka, 7 dkg másla (změklého), 1/4 lžičky soli, 2 lžičky mleté skořice, 1 vejce... nechá se vzejít kvásek a poté uhněte těsto, které se nechá asi půl hodiny kynout...

...náplň: 10 dkg másla, 7 dkg cukru moučka, 1-2 lžíce mleté skořice... krémem se potře placka vyválená z těsta (silná asi 3-5 mm) a stočí se do rolády, ta se potom krájí na jednotlivé válečky (asi 4-5 cm dlouhé)... válečky se rozloží na plech (s většími rozestupy - nakynou), veprostřed se promáčknou tupou stranou nože, potřou rozpuštěným máslem a posypou skořicovým cukrem... 10 minut se ještě nechají kynout na plechu... pekla jsem na 180 °C 15-20 minut... pokud by někdo chtěl švýcarky drobnější, je lepší si těsto rozdělit na dvě placky, další postup už je stejný...








8 komentářů:

  1. Tak to vyzerá ako poriadna dobrota! Škoricu mám veľmi rada :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nat, já taky ;-) Doporučuju vyzkoušet a děkuju za návštěvu!!!
      V.

      Vymazat
  2. Mňam! Vypadají lákavě a kvalitní káva musí být. My právě pokukujeme po novém kávovaru s mlýnkem, tak si potom přijdu pro doporučení jakou zrnkovou kávu vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, někde jsem se doslechla, že kvalitní káva se pohybuje zhruba od 700,- Kč/asi za 500g a výše, takže ve skutečnosti jsme pořádnou kávu ještě asi nepili :-D. Ale máme rádi klasiku, čili nejčastěji Tchibo - brazilská (v obchodech Tchibo) anebo Tchibo Milano Style (mají i v obyč. supermarketech). A moc dobrá je taky značka Dallmayr! ;-)
      V.

      Vymazat
  3. Vypadají krásně, hned bych si dala! Díky za recept :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vyzkoušej, není to složité ;-). A děkuju!
      V.

      Vymazat
  4. ...nádherné fotky...Věrka

    OdpovědětVymazat


Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.